Incubator Breda, broedplaats voor startende ondernemers, geopend

Woensdag 19 juni opende Cees Meeuwis, wethouder werk en ondernemen, de Incubator Breda. Het bedrijfsverzamelgebouw  is gehuisvest in het voormalig schoolgebouw Keijsersmolen aan de Oranjeboomstraat en voorziet in huisvesting van startende ondernemers. Ook biedt de Bredase Investeringsmaatschappij (BrIM) op de locatie, samen met Starterslift en Business Coach Breda, mogelijkheden voor coaching, workshops en netwerken. De incubator heeft als doel het stimuleren van startende ondernemers en hen te begeleiden op weg naar de commerciële markt. Samen met collega-wethouders Bob Bergkamp en Saskia Boelema onthulde Cees Meeuwis een kunstwerk.

Cees Meeuwis, wethouder werk en ondernemen en president-commissaris BrIM: “Breda ondersteunt en begeleidt op verschillende manieren startende ondernemers. Incubator Breda is hiervan een mooi voorbeeld. Dit startersgebouw zorgt voor een prettig ondernemersklimaat en stimuleert de economische bedrijvigheid en leefbaarheid in de Bredase wijken. Bovendien voorziet de incubator niet alleen in ontmoetingen tussen starters en coaches, maar juist ook tussen starters onderling. Zo krijgen talenten de mogelijkheid elkaar op te zoeken en te inspireren om het beste in elkaar naar boven te halen.”

Transformatie
Door het vestigen van de incubator in voormalige basisschool de Keysersmolen is aansluiting gezocht bij de invulling van leegstaand vastgoed in Breda. In het pand aan de Oranjeboomstraat in Breda krijgen ondernemers de kans om tegen een laag tarief een bedrijfsruimte te huren. Uiteindelijk worden zij in drie jaar tijd klaargestoomd om de stap naar de commerciële markt te kunnen maken.

Bredase Investeringsmaatschappij (BrIM)
BrIM heeft de ontwikkeling van de incubator begeleid en is in feite ook een starter op dit gebied. Naast het aanbieden van huisvesting in de vorm van uitgifte, verkoop van bedrijventerreinen en bemiddeling van nieuwkomers in bestaande panden is de begeleiding van dit soort innovatieve projecten zoals incubator Breda een nieuwe taak. NV BrIM is een zelfstandig opererende uitvoeringsorganisatie van de Gemeente Breda. BrIM Breda speelt inmiddels 50 jaar een belangrijke rol als het gaat om het handhaven en versterken van een duurzame economische structuur door nieuwe (internationale) bedrijven aan Breda toe te voegen.

Business Coach Breda en Starterslift
De coaching van starters in de Incubator Breda is in handen van succesvolle concepten als Starterslift en Business Coach Breda. Starterslift is een stichting die beginnende ondernemers met een innovatief idee en de ambitie om te groeien in West- en Midden-Brabant stimuleert met kennis, faciliteiten en financiële middelen. Ook Business Coach Breda, een initiatief van de Gemeente Breda, ondersteunt (potentiële) starters bij het opzetten van een eigen bedrijf. In twee jaar tijd hebben deze business coaches al zo’n 500 Bredase starters begeleid.

Bron: Gemeente Breda, 19 juni 2013